Az inverter alapvető feladata, hogy a modulok által megtermelt egyenáramot váltakozófeszültséggé alakítsa, és hogy a háztartásokban szabványosan elterjedt 230V 50 Hz – es jellé transzformálja át.

Kapcsolás alapján két fajtát szokás megkülönböztetni, az 1 és a 3 fázisút, vezérlés alapján pedig szigetrendszerű, vagy hálózatra szinkronizált invertert.

Az inverter feladata az áramátalakítás és a hálózatra táplálás mellett még a rendszer ellenőrzése és a termelt energia optimalizálása. A hálózatra szinkronizált inverter méri a frekvencia-, a feszültségi- és a hálózati impedancia értékeit és a min-/max. határértékek túllépése után automatikusan lekapcsolja magát a hálózatról.

A megfelelő napelem-inverter kiválasztásának szempontjai:

  • Az első, legfontosabb szempont az áramszolgáltató engedélye. Vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk arról, hogy áramszolgáltatónk engedélyezi-e számunkra az adott invertert.
  • Az inverterre szóló
  • Nemzetközi minősítés. Érdemes figyelembe venni a nemzetközi szakmai szervezetek értékelését is, melyek az invertereket az alábbi szempontok alapján értékelik: megbízhatóság, hatásfok és a hibatűrő kivitelezés
  • A gyártó leinformálhatósága. Fontos szempont a megbízható technológia, valamint a későbbi szakszerű szervizelhetőség és garanciaérvényesítés szempontjából is.
  • Kommunikációs kiegészítők. Egyre gyakoribb alapfelszereltség, hogy inverterünk teljesítményét távolról figyelhetjük, szabályozhatjuk bluetooth-os vagy internetes összeköttetéssel, akár okostelefonunk segítségével.
  • Design. Nem elhanyagolható szempont a készülék kinézete, legfőképp akkor, ha olyan helyre kerül, ahol szem előtt van.